torsdag 3 september 2015

Vikten av att använda en DWT

En av de vanligare frågorna jag får som CAD-support handlar om filer som är långsamma, hackiga, allmänt knasiga. Det tillhör också de frågor som är ofta är väldigt svåra att lösa. Jag tror stenhårt på att om man startar sin fil på rätt sätt och lägger lite tid i början för att sätta upp projektet på rätt sätt och lägger tid på att rensa alla filer innan man börjar använda dem så får man bättre fungerande filer.

Så grundtesen är att alltid starta en ny fil från din mallfil. Alltid.

Innan du tar in några objekt i din ritning rekommenderar jag starkt att du städar den filen! Annars är risken att du tar med onödiga inställningar och styles till din nya fina fil! Hur jag rekommenderar att du gör finns HÄR. 

Alla objekt som du behöver använda ska du sedan ta in i din fil. Hur du gör det beror på vad du ska göra med de objekten. Grovt delat finns det två grupper av objekt: objekt du vill ha som bakgrund medan du projekterar och objekt du vill fortsätta arbeta med.

A) Objekt du vill ha som bakgrund

A-1) Civil 3D objekt. 
För Civil 3D objekt som du vill ha som bakgrund rekommenderar jag att du använder Data Shortcuts. Längst ner i Tool Space finns en avdelning för Data shortcuts. Genom att högerklicka på Data Shortcuts-headingen så hittar du de kommandon du behöver för att använda Data Shortcuts. Du får då in dina objekt i din ritning, med en aktiv länk till den ursprungliga ritningen så om nånting ändras i den ursprungliga filen så kommer de ändringarna slå igenom i din fil.

A-2) AutoCAD objekt
För filer som enbart innehåller AutoCAD-objekt så använder ni Externa Referenser (X-ref) för att ta in dem. Då får ni en aktiv länk till ursprungsfilen så om den ändras så slår ändringarna igenom i din ritning också.

B) Objekt du vill arbeta med

B-1) Civil 3D objekt
Den enklaste metoden i mitt tycke är att använda kommandona LANDXMLOUT och LANDXMLIN. I den filen du har objekten använder du LANDXMLOUT (finns på Output-fliken), bockar för de objekt du vill använda och väljer var du ska spara XML-filen. Sedan kör du LANDXMLIN i din egen fil och tar in dina objekt.

B-2) AutoCAD objekt 
I filen där du har dina objekt, använd WBLOCK för att ta med dig enbart de objekt du vill ha till en ny DWG. Använd sedan INSERT för att sätta in den filen i din egen fil.

När du sätter in objekt i din fil behöver du ha lite koll på koordinaterna så att allt hamnar på rätt ställe. Titta på statusraden i den ursprungliga filen så ser du koordinaterna för dina objekt, försäkra din om att de hamnar på samma ställe när du tar in dem i din fil!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar