tisdag 21 februari 2017

Lös text i profilen! Eller Har jag glömt flytta på mina MTexts IGEN?



Hur mycket jag än skulle vilja säga att man enbart ska använda Civil 3Ds funktioner och enbart använda Labels så kommer det troligen aldrig att räcka. Det kommer alltid finnas tillfällen då man behöver lägga till någon extra text som inte riktigt hör ihop med något objekt och där man vill kunna skriva egen text.

Det första alternativet är att göra en helt vanlig MText. (såklart går det med en DText också, men jag inte varför någon använder DText nu för tiden) Placera texten där du vill, sätt en storlek och skriv det du vill.
Nackdelen med det är att MTexten ligger som ett eget objekt ovanför din profil. Om profilen flyttas på eller om du ändrar skala på din ritning så kommer inte MTexten sitta där du trodde att den satt.


En annan lösning är att använda en Label på något objekt i närheten. T.ex. en structure-label som hamnar ungefär där du vill att texten ska vara. Efter att du satt ut etiketten kan du dra den till rätt placering. Sedan kan du markera etiketten, högerklicka och välja Edit Label Text så kan du skriva in vilken text du vill.

Eventuellt kan du behöva gå in i etikett-stylen och stänga av pilen på Dragged State-fliken för att inte få en leader-pil på din etikett. 


Ett sista alternativ, och det som jag tycker är det snyggaste alternativet är att använda en Profile View-etikett. I Add Labels så finns det en etiketts-typ för Profile View och då kan man använda en Station Elevation.

Man kan välja om etiketten ska ha en markeringspunkt vid sig också. 

Själva etiketten är det bra om man har någon text i från början så det är enkelt att hitta den.

När etiketten placeras ut så väljer man först en profil-vy, sedan var i längsled man vill placera etiketten och sist var i höjdled etiketten ska sitta.

Sist använder man högerklick och Edit Label Text för att skriva in den texten man vill ha. 

Fördelen med denna etikett är att den sitter ihop med profil-formuläret. Om man flyttar profilen så följer denna med. Den hänger även ihop med en längdmätning så om profilen förlängs så sitter etiketten på ett bestämt ställe. Eftersom den är en label så följer den även med skalfaktorn.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar