tisdag 5 maj 2015

Drawing Settings - meter och millimeter

Dagens huvudvärk kom från en kund med ett skalproblem som visade sig vara både krångligare och lättare än jag förväntade mig, men det ledde till en djupdykning i Drawing Settings!

Problemet i sig var inget unikt, kunden har en modellfil med några ledningsnät med labels på. Den modellfilen x-reffas in i en ritdefinitionsfil, men på Layouten syns det inte labels.

Det visade sig att labels fanns där, men de var väldigt väldigt små, vilket betydde att det var ett skalproblem.

Efter mycket om och men så klickade det att något var fel när jag kollade i Scale List. Längst ner står själva skalan, den stod som 1 paper Millimeter = 1 drawing Millimeter.

Alltså tror programmet att du har din modell i millimeter och hanterar skalan därefter. Så har man sin modell i millimeter så fungerar dessa inställningar alldeles utmärkt - tyvärr har min kund sin modell i meter.

Denna enhetsinställningen ställs in i Drawing Settings. (Toolspace > Settings-fliken > högerklick på ritningsnamnet > Drawing Settings )



Längst upp till vänster kan man välja Drawing units. Denna enhet påverkar Civils objekt och labels, så om man ritar i meter så ska denna vara inställd på meter. Normalt sätt kan man enbart välja mellan meter eller Feet, och jag rekommenderar inte att man ska ha något annat än meter inställt här.

Det finns en liten kryssruta i mitten som heter Set AutoCAD variables to match. De variabler som kommer att ställas in automatiskt är då AUNITS (vinkelenhet), DIMAUNIT (format för vinkelenhet), INSUNITS (enhet för skalning av block och x-reffar) och MEASUREMENT (imperial eller metric linjetyper och hatch-mönster)



Om man har ställt in enheten rätt i Drawing Units då ser Scale-listan ut så här. Det som händer då är att vi har sagt till programmet att 1 enhet i modelläget är 1 meter. Men eftersom Layouten är i millimeter som får den lite problem med skalorna - som vi kan se på bilden till höger. Där tolkar den alltså 1 millimeter på pappret som 1 meter i ritningen. Vi behöver alltså ställa in skalor som stämmer med att vi har meter, på motsvarande sätt som på bilden till höger. Där är skalan satt till 1000 millimeter (alltså 1 meter) på pappret är 400 meter i modellen. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar