måndag 29 juni 2015

Toolspace! Eller Hur man hittar sina gömda ledningar!

Ordning och reda.

Det är tråkigt, men det är viktigt.

För oss som inte har så mycket ordning och reda så gäller det att ha koll på sina genvägar. En av de mest användbara genvägarna är Toolspace.

Först så hittar man alla Civil-objekt som man har i sin ritning i Toolspace. Om du får en fil börja alltid med att titta i Toolspace. Finns det terrängmodeller skapade? Finns det ledningsnät? Vad heter de? Finns det en färdig väg-korridor? Finns det profiler/sektioner skapade?

De allra flesta raderna i Toolspace kan man högerklicka på och få upp en meny. Beroende på vilken rad du högerklickar på får du upp olika menyer. I de allra flesta fall hittar du valen Select och Zoom To. Dessa gör precis vad det låter som, väljer objektet och zoomar in på objektet. Så istället för att scrolla sönder din muspekare kan du navigera dig runt via Toolspacen. Det löser också problemet med att komma ihåg vad man placerade den där lilla Assemblyn.

Du kommer även åt Properties via högerklicksmenyn. Detta är alltid Civil-funktionen Properties som menas. Högerklicks-Properites på en terrängmodell tar dig till Surface Properties, på en Assembly kommer du till Assembly Properties.

Vill du ta bort något objekt från din ritning är det säkrast att göra det via denna högerklicksmeny också. Om det inte finns något Delete alternativ där beror det oftast på att något annat Civil-objekt är kopplat till detta objekt.

På de stället det behövs finns även Refresh och/eller Rebuild.

Om du markerar ett objekt eller en objekt-överskrift (Surfaces t.ex.) så fylls rutan längst ner i Toolspace i med olika information beroende på vad du markerar.

Markeras Surfaces t.te.x så visas en lista på de ytor som finns i ritnningen. Högerklickar man här nere finns samma meny som om man högerklickar i själva trädet. Men direkt i denna lista finns också Surface Style. Genom att klicka en gång i den rutan kan man direkt byta stil på ytorna.










Markeras Pipes i ett ledningsnät så ser man direkt längst ner de ledningarna som ligger i nätverket. Alla vita rutor kan redigeras direkt, t.ex. Slope, Elevation och Reference Surface.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar