fredag 11 november 2016

Minus-Purge är din bäste vän!

Det finns Saker Man Gör i AutoCAD också finns det Saker Man Inte Gör.

Under Saker Man Gör faller att man gör gärna fem kommandon man kan än lär sig ett nytt kommandon. Man använder även Undo som en galning.

I Saker Man Inte Gör hamnar att man inte exploderar måttsättning. Aldrig. Man har alltid svart bakgrund. Alltid. Ni som har vit bakgrund gör fel. Så är det bara.

Men en sak som Man Borde Göra eller kanske snarare Man Borde Veta Om är minus-purge. Och att inte alla vet om det är inte så konstigt, för det är alldeles för gömt.

Alla borde veta vad Purge är. Purge tar bort stilar och objekt som inte används i filen. T.ex. lager som det inte finns något objekt på, block-definitioner som inte används, måttsättningsstilar som inte används osv.

För att göra det enkelt för sig kan man göra Purge på kommandoraden, då skriver man minus-purge (alltså -PURGE) . I de stora hela är det samma kommando fast utan dialogrutan - MEN det finns några alternativ när man kör Purge på kommandoraden som inte finns i dialogrutan.

Ett av de alternativen är REGAPPS. Min snabba förklaring till vad Regapps är, är att de är liten programmeringskod som sparas i filen för att den filen ska fungera med diverse applikationer i AutoCAD. Dessa programmeringskoder är kvar i filen även om applikationen som använder den inte används längre. Detta är med all säkerhet helt fel, men den brukar fungera. Den officilla förklaringen från Autodesk har ni Här

Anyway, vi kan alltid ta bort Regapps. Om en applikation behöver dem, så skapas de igen så min rekommendation är att alltid ta bort Regapps. Man gör det genom att starta Purge på kommandoraden med minus-purge (-PURGE), väljer R för Regapps, trycker enter vid prompten 'Enter name(s) to purge' för att välja alla, och sen trycker N för No vid prompten 'Verify each name to be purged'. Tro mig, du vill inte verifiera alla regapps. Låt funktionen tugga igenom och beskåda miraklet.

Vilket mirakel? Vi tar ett exempel på förmiddagen.

Jag fick en fil från en kund som var på 4.2MB ungefär. Inte alls farligt, men den stökade för kunden.

Jag tog bort Regapps, och fick bort 76 628 regapps - och filen minskade till 2.9MB.

Detta var ändå inte en stor fil med stora problem. Tänk på de filer ni har hemma med stora problem - börja med att ta bort Regapps!

(sen gör ni en Audit bara för att ni är duktiga!)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar