onsdag 30 januari 2019

Dela med sig av egna macro-knappar eller Captain Buttonbeard!

Detta blir till en viss del en uppdatering av ett gammalt inlägg, hur man skapar en egen knapp i Autocad med tillagd information om hur du delar med dig av den supergrymma knappen som du just gjorde!

Allt detta görs inne i en och samma dialog som du kommer till med funktionen CUI

Skapa funktionen: 
Du skapar ett kommando först, med den rödmarkerad stjärn-knappen. På höger sida får du då fylla i allt om hur du vill att din funktion ska fungera. Vad den ska heta, vad som ska visas i Tooltipet (förslagsvis hur funktionen ska användas) och vilken ikon funktionen ska ha. Du kan ha flera funktioner med samma ikon så du kan utan problem välja en bild i övre delen av dialogen - eller så har du en egen bild förberedd.
I Macro-rutan ska du skriva in din funktion, i mitt exempel använder jag Mitt Favorit Macro.


Lägga in funktionen på en panel, lägga panelen på en flik: 

När kommandot är klart så ska det läggas på en panel. Jag har skapat en egen panel här genom att högerklicka på Panels och välja New. Sedan klickar och drar du funktionen från nedre vänstra avdelningen upp till din panel. När knappen väl ligger på panelen så bestämmer du till höger hur knappen ska se ut på panelen.
Sedan lägger jag panelen på en flik eller tab. Samma förfarande, skapa en tab genom att högerklicka på Tabs och dra sedan panelen från Panel-avdelningen till din nyskapade Tab. Du behöver inte skapa en tab, du kan lägga in panelen på en befintlig tab också. 


Ska du bara använda din funktion på din dator så är du klar nu, men om du ska dela med dig av din super-duper fina funktion (eller spara ut din funktion om du ska installera om Civil 3D) så är det några steg till: 

Spara funktionen, panelen och fliken till en CUI: 

I CUI-funktionen finns också en Transfer-tab högst upp. Där har du dina tabs och paneler på vänster sida och på höger sida har du en tom CUIx-fil. Hitta din tab eller panel och dra över den från vänster sida till höger sida, klicka sedan på Spara-knappen högst upp. Om du drar tabben så får du med panelen och funktionen så du behöver bara flytta det högsta objektet så att säga. 

Det är denna CUIx-fil som du kan skicka till dina kollegor eller spara på något lämpligt ställe inför ominstallation av din egen dator. 


Läs in din flik, panel och funktion till en ny dator.

Öppna CUI-dialogen på den andra datorn. Om du tog en hel en tab så kan du ladda in CUIx-filen genom att högerklicka på Partial Customization File och hitta din CUIx-fil. 
Om du bara gjorde en panel så behöver du gå till Transfer-fliken och göra tvärtom hur du gjorde alldeles nyss, alltså öppna din egna CUIx-fil på högersida, dra panelen från höger till vänster och lägg den under Panels. Till sist gå till första fliken och lägga panelen på den befintliga fliken där du vill ha panelen. 




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar