torsdag 12 januari 2017

Servisledningar och brunnar i profil, eller Hitta Ellipsen!

(Detta inlägg publicerades 2017 första gången, och uppdaterades februari 2023)

Under gårdagen diskuterade jag servisers utseende i profilen, och de olika alternativen som finns tillgängliga, och Civil 3D gör det inte lätt för oss!

Detta blir inte så mycket en metod som information om hur ledningar och brunnar kan visas i profilen, hur just du vill göra, det är upp till dig själv och dina förutsättningar

Servisledningen korsar alignmenten

I detta fallet är det inga större problem. Servisledningen kan visas som projicerad eller som snittad, det hänger på Pipe Style. Du kan redigera Pipe Stylen på ledningen, eller så kan du använda en specifik stil för profilen genom Style Override i Profile View Properties. 

Om ledningen är projicerad så får man tänka på att ledningen kan se för kort ut om den ligger väldigt skevt i förhållande till alignmenten. Tänk att projicerad ledning innebär att du ser skuggan av ledningen, och alignmenten skapar ett plan där skuggan faller. 

Om ledningen visas som snittad så visas ellipsen så stor som ledningen är där den korsar alignmenten, så om ledningen ligger skevt i förhållande till alignmenten så blir ellipsen större än den faktiska diametern på ledningen. Snittet visas också där alignmenten korsar ledningen, vilket alltså inte behöver vara där servisledningen ansluter till huvud-ledningen. 

Etiketter på ledningar som är snittade kommer när man sätter in dem att hamna på mitten av ledningen. Så har man en lång ledning, och bara visar den snittade ellipsen kan etiketten hamna långt ifrån ellipsen.

Servisledningen korsar inte alignmenten

I detta fallet så kan inte ledningen visas som snittad, eftersom alignmenten inte snittar servisledningen, så om man vill se ledningen i profilen, måste den visas som projicerad.

Servisledningen har en brunn vid anslutningspunkten

Structures kan visa en ellips där ledningen ansluter mot brunnen, men endast om ledningen INTE visas i profilen. Så länge ledningen visas i profilen (som projicerad eller snittad) så visas ingen ellips i brunnen. Man kan ställa in brunnens stil att enbart visa ellipsen (structure pipe outline) utan att visa själva brunnen (structure)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar