tisdag 24 juli 2018

F1 eller Nej, inte Formel 1, fast det vore roligare...

Dagens inlägg blir kort - och jag hoppas att jag är sist på bollen. Jag vet att jag ska föreställa expert på Civil 3D och AutoCAD (lite som att säga att man är vuxen. Hand upp dom som skulle kalla sig själva vuxen och inte flina lite fånigt) men om ni trodde det innebär att jag kan allt så tji fick ni.

Anyway, help-filen i AutoCAD och Civil 3D. Inte superrolig? Nej, jag håller med. Och bara det här med att leta efter saker är man inte alltid så himla bra på.

Idag kom jag på en liten genväg. Om man håller muspekaren över en funktion på Ribbonet så öppnar sig ett tooltip. Håller man muspekaren stilla så öppnar sig ett lite större tooltip, och längst ner på det tooltipet så står det " Press F1 for more help" - och trycker man då F1, alltså medan tooltippet visar sig, så öppnar sig Helpen direkt till sidan för den funktionen som man hade muspekaren på!

Okej, kan inte revolutionerande, och jag hoppas att alla vet om det här förutom jag, men om det är någonting jag har lärt mig från Internet så är det att jag är inte unik. Det finns många som jag, och om det finns många som jag (hur knäpp jag än är) så är det fler som inte visste eller inte tänkt på det här.

Om jag nu kunde komma på hur man kan lägga in sin egen hemsidelänk på ett tooltip.

onsdag 11 juli 2018

Brunnar ansluter inte mot marken eller Är det brunnar eller påkörningsskydd jag projekterar?

En hyfsat vanlig fråga jag får är varför sticker mina brunnar upp ovanför marken. Det är inte en helt enkel fråga att svara på för det kan bero på så många saker.

Första motfrågan mina kunder får är om de har en referens-yta satt på sina brunnar. Referensytan är det som gör att brunnarna har något att förhålla sig till, om man inte har någon yta eller har fel yta så sätter sig brunnarna fel. Om du inte har någon referensyta, ange den i Structure Properties och eventuellt behöver du sen köra Apply Rules för att rätta till brunnarna.

Om det finns något jag tjatar om så är det referensyta. Det var inte sant, det finns många saker jag tjatar om, men referensyta ligger i topp fem i alla fall. Använd Alltid Referensyta!

Men, svarar min kund då, jag har referensyta och fortfarande så sticker brunnen upp ovanför marken!

Andra frågan blir då, var ligger alignmenten i förhållande till brunnen du ser? Brunnen projiceras in till profilen, du ser alltså hur brunnen ser ut där den ligger - men i profilen ser du marklinjen där alignmenten ligger. Alltså är det mycket möjligt att brunnen ansluter mot marken där brunnen faktiskt ligger. Detta kontrolleras enklast i Object Viewer.

Men nej, får jag tillbaka då, det är fortfarande fel! Min brunn sticker faktiskt upp ovanför marken!!

Då kommer vi till den knepiga lösningen.

Brunnar och ledningar i Civil 3D kan inte anslutas hur som helst. Ledningen måste vara ett visst avstånd under brunnens översta punkt, om ledningen ligger högre än så, då flyttas brunnen uppåt så att den sticker upp ovan mark.

Brunnen består av tre delar, en Frame (ramen högst upp för brunnslocket), en Cone (kona) och sedan själva brunnen, och i brunnen finns ett "Barrel Pipe Clearance"-värde som läggs på från konan till den högsta punkt där ledningen kan anslutas.

Frame-höjd och Cone-höjd kan väljas i Structure Properties. Har ni lite tur så finns det ett 0-alternativ på ena eller båda av dessa som gör att ni kan nolla dessa objekt och på så sätt få möjlighet att ansluta ledningen högre upp i brunnen.

Barrel Pipe Clearance kan ni inte välja i Structure Properties, det är ett statiskt värde. Så om ni kan sätta Frame och Cone till 0 och fortfarande inte kan få ihop de höjderna ni vill - då kan det vara lite tricksigt att få till.

Att lägga till en 0-höjd i Frame och Cone eller att minska/nolla Barrel Pipe Clearance görs i Part Builder. Jag tänker inte gå in på Part Builder här, helt enkelt för att jag inte har tillräcklig koll på det själv. Det jag kan säga är att tänk på att ta en kopia på alla filer som du är inne och pillar i - eller var beredd att kopiera filerna från en kollegas dator. När du sparar ändringar, om du sparar till den befintliga familjen, då slår ändringarna igenom direkt. Om du sparar ändringarna till en ny familj, då behöver du läsa in den familjen till din ritning. Om du har dina ändringar till en ny familj, då kan du ta med dig den familjen till en ny dator eller spara ut den om du installerar om Civil 3D. Om du sparar in i den befintliga, då skrivs det över vid ominstallation.

Om du ska in i Part Builder och härja och du aldrig gjort det tidigare, räkna med att det tar lite tid att klura ut hur det fungerar, börja inte med det när du är stressad redan.


tisdag 3 juli 2018

Kopiera marklinje eller Måtte jag inte lägga mina ledningar för grunt!

Tips och tricks.

Det tillhör den vanligaste begäran jag får när jag ska träffa kunder, och ibland också det svåraste. Typ som "säg något roligt" - och man får tunghäfta.
Jag kan massor av tips och tricks, men bara rassla av dom är svårt - och förmodligen inte speciellt värdefullt för kunden.

Men idag blir det faktiskt ett tips om hur man kan visa marktäckning i profil och sektion.

Jag har två metoder på hur man kan göra detta, en som jag har använt i flera år och en som jag fick lära mig av en kund på en kurs.

Metod 1 - kopiera en yta.

För att kopiera en surface så skapar du en ny yta och använder sedan Paste Surface (Toolspace > Surface > Definition > Edits) för att klistra på den gamla ytan på den nya ytan. Nu har du en exakt kopia av ytan, alla förändringar i den gamla ytan slår igenom på kopian.
Använd sedan Raise/Lower Surface, också under Edits för att sänka ytan valfritt avstånd.

Om du har en befintlig profil, så använder du Create Surface Profile för att lägga till din nya yta (som du har döpt till något mycket intelligent såklart!) i den profilen - sätt en annan stil på den gärna för att se tydligt vilken linje som är vilken i profilen.

Metod 2 - Kopiera profillinje.

I en redan skapad profil så börjar du med att kopiera marklinjen med vanliga AutoCAD-kommandot Copy. Du kommer inte kunna flytta kopian någonstans utan bara kopiera marklinjen och använd baspunkten som insättningspunkt.

Markera sedan den kopierade marklinjen och öppna den vanliga Properties-paletten. Du kan se att det är den kopierade marklinjen eftersom den heter Marknamn (1). En bit ner i Properties så finns ett alternativ som heter Update Mode, sätt den till Static. Då kommer linjen i profilen att ändras så du ser alla noder på linjen.

Sedan kan du använda vanliga Move-kommandot för att flytta linjen till det djup du behöver. Kom ihåg vilken höjdförställning du har på din profil, när du flyttar linjen så behöver du ange det beräknade avstånd - alltså, om du vill flytta linjen 1.7 meter nedåt och du har en höjdförställning på 1:10 så behöver du flytta linjen 17 enheter nedåt.


Det finns säkert fler metoder men dessa två är de jag brukar visa. Vilken ska man använda då?

Fördel med metod 1 är det skapas ett faktiskt objekt som finns kvar i din ritning, man kan gå tillbaka till det objektet och se hur mycket det är flyttat uppåt eller nedåt. Det går att använda objektet till annat om det behövs, det går att redigera den kopierade ytan på alla sätt som vi är vana vid. Nackdel är att det finns ytterligare ett objekt i filen som vi kanske inte behöver, den kan ta onödig plats. Det tar några steg att skapa den vilket kan kännas onödigt.

Fördel med metod 2 är att den är enkel att använda, den kopierade ytan är enkel att ta bort och enkel att flytta på. Den tynger inte ner filen. Nackdel är att man måste ha koll själv på hur mycket man har flyttat linjen, det finns en viss felkälla i att göra för mycket själv.

Som vanligt så finns det för- och nackdelar med båda alternativen. Vilken man använder handlar mer om vilken metod man tycker om själv och vilken man är van vid.