onsdag 22 augusti 2018

Copy-Paste på Ledningar - Big No No!

Dagens inlägg kan mest liknas med en stor pekpinne. En gigantisk, uppblåsbar pekpinne.  

Det är viktigt att komma ihåg att Civil 3D bygger på AutoCAD men att det är i mångt och mycket två olika program. Funktioner som vi kan använda på Civil-objekt fungerar inte på AutoCAD-objekt och AutoCAD-funktioner fungerar inte alltid som vi hade tänkt oss på Civil-objekt. 

En sådan funktion är Undo. Man tänker inte på att Undo är en AutoCAD funktion, men det ÄR den! Och Undo på Civil-objekt ger inte alltid det resultatet man förväntar sig. 

Ytterligare ett lager av felkällor tillkommer när vi kan använda Windows-funktioner i Civil 3D och det är detta som dagens inlägg handlar om. 

Ett inte helt ovanligt förfarande är att man använda Ctrl+C och Ctrl+V för att kopiera objekt. Detta är samma funktion som finns på högerklick i Clipboard-avdelningen, dessa är alltså Windows-kommandon. När du använder Ctrl+C så kopierar du ut objekt till Clipboard och sedan använder Ctrl+V för att ta in objekten igen. Det är min första åsikt om detta, du tar ut objekt till ett helt annat program för att sedan ta tillbaka in det. Varför? Varför inte använda det interna COPY-kommando som finns med i AutoCAD? Som ser till att inget förändras med dina objekt, som ser till att du direkt får välja en baspunkt för din kopiering, som dessutom upprepar sig direkt hur mycket du vill? 

Min yttersta starka rekommendation är att använda COPY för att kopiera AutoCAD-objekt inom din ritning. 

Men notera att jag skrev AUTOCAD-objekt - för här kommer vi till det riktigt jobbiga. 

Om du använder Ctrl+C och Ctrl+V för att kopiera Civil-objekt så kan du få riktigt intressanta effekter. I min test-fil med surface, ledningsnät, alignment och profil vy så räckte det med att markerade ledningsnätet och körde Ctrl+C för att få allt kopierat. Japp, yta och profilvy också. Kopiorna fick samma namn med ett (1) efter, nästa kopia heter då (1)(1) osv. Så om du har sett en fil med den typen av namngivning så kan nu göra en bra gissning var det kommer ifrån. 

Men specifikt för ledningar då, då får vi ytterligare en effekt. I min testfil med min profilvy så kunde jag, efter kopiering, inte välja mina ledningsnät i profilvyn. Inte i någon profilvy kunde jag välja något ledningsnät - Data Source-kolumnen var helt blank. 

Lösningen i min testfil var att ta bort alla kopierade objekten och sedan köra Recover, då kunde jag välja ledningsnät i Data Source-kolumnen igen. Jag tänker inte garantera att det fungerar för alla filer dock. 

Så snälla, sluta använd Ctrl+C och Ctrl+V för att kopiera Civil 3D-objekt. Helst för AutoCAD-objekt också men jag inser mina begränsningar. 

tisdag 21 augusti 2018

Navigera med Viewcuben eller Snurra i 3D like a boss!

Dagens tips faller också under "Jag hoppas ni visste det här redan", men om Internet har lärt oss något så är det att det finns massor av människor som är som du så om jag inte visste det här så finns det säkert andra

(Dagens boktips: You are never weird on the Internet (Almost) av Felicia Day.)

Jag har aldrig varit ett stort fan av Viewcuben, den där högst upp till höger på din skärm, mest har jag bara klickat på den av misstag när jag ska markera något och sen måste jag vänta på att den ska snurra färdigt innan jag kan ångra mitt misstag.

Jag har rekommenderat den för de tillfällen man behöver snurra upp sin modell i en 3D-vy och inte vill använda 3D-orbit. Och let's face it, 3D-orbit fungerar bara bra om du har en liten modell. Viewcuben ställer då hela filen i en 3D-vy och sen kan du göra det du behöver.

Jag rekommenderar den också om man snabbt vill återgå till plan-vy och se alltid uppifrån. Det som alltid varit irriterande är att när man klickar på Viewcuben så gör den samtidigt en Zoom Extents. Inte alltid man vill göra det.

Så dagens tips är enkelt. Innan du klickar på Viewcuben, markera ett objekt. Då kommer Viewcuben att samtidigt som den ställer om vyn enligt var du klickar på kuben också att zooma in på det objektet. Fint va?

Det innebär att vi har ytterligare en metod för att zooma till objekt, och om det är någonting vi alltid vill ha i AutoCAD så är det fler alternativ!

Men just när man ska gå över till en 3D-vy så är det jäkligt smidigt att markera ett objekt först, då blir det inzoomat - t.ex. din Surface!

Sido-tips: om viewcuben inte syns uppe till höger så löser du det (oftast) genom att skriva DisplayViewCubeIn2D och sätta den till On. Om du vill ha den lilla rutan som oftast sitter under Viewcuben så heter den NavBar och plockas fram med NavBarDisplay = 1. Bara utifallatt.

måndag 13 augusti 2018

Filnamnslängd eller Hur långt är ett namn?

Ett kort inlägg att starta höstterminen med, men nog så viktigt.

Mitt i semestern så ringde en vän med en cad-fråga, han hade en fil som inte gick att öppna. Filen i sig gick att öppna när han hade den på sin dator men när han flyttade den till en nätverksplats så fungerade det helt plötsligt inte.

Det finns många anledningar till att en dwg-fil inte går att öppna, alldeles för många för att kunna lista dem här men ni ska få de två vanligaste anledningarna i mitt tycke.

Den första anledningen är att AutoCAD kan inte öppna en fil om filens sökväg är för lång. Och då är det den totala filsökvägen inklusive filnamnet som räknas. Det är enkelt att testa om detta är anledningen till att du inte kan öppna filen: antingen döper du om filen till något kortare (om filnamnet i sig är mycket långt) eller så kopierar du filen till en plats med kortare sökväg, Mina Dokument t.ex. Om filen går att öppna då, då kan du vara ganska säker på att det är sökvägen som är för lång.

Den permanenta lösningen kan vara svårare dock. Namngivning av filer är viktig och var i ens mappstruktur som filerna ska ligga är ibland omöjlig att ändra. Oftast händer detta för att ens filnamn har blivit löjligt långt, så korta filnamn är att föredra, framförallt om man ska vara på en server med en komplicerad mappstruktur.

Den andra anledningen och den absolut vanligaste är att DWG-filen är en nyare version än vad ditt program är. Detta är ett problem som har funnits länge, de flesta av er har koll på hur detta fungerar (och jag är nästan säker på att jag skrivit om detta tidigare) men jag repeterar de viktigaste punkterna nedan.

En DWG-fil i version 2018 kan inte öppnas i AutoCAD 2017. Man kan däremot öppna en äldre DWG-version i en nyare programversion, AutoCAD 2017 kan öppna en 2010-DWG-fil.

Sen ska man veta att det är skillnad på DWG-version och program-version. AutoCAD (och Civil 3D) kommer ut med en ny program-version varje år. Men det kommer inte ut en ny DWG-version med varje program-version. DWG-versionen ändras var tredje-fjärde år ungefär.

AutoCAD 2018 (och 2019) använder DWG-versionen 2018 som standard.
AutoCAD 2017 använder DWG-versionen 2013, samma med AutoCAD 2016, 2015, 2014 och 2013.

Alltså kan ni arbeta med programversioner 2013-2017 utan att bekymra er om i vilket format ni sparar filen. Om ni däremot har AutoCAD 2018 och ska skicka den filen till någon med en lägre version så måste ni spara filen i ett tidigare DWG-format. Detta görs i den vanliga Spara-dialogen, längst ner kan ni byta Files of Type.

För er som arbetar i Civil 3D så ska man komma ihåg är att de senare versionerna av Civil 3D hanterar DWG-versioner lite annorlunda, vi tar det version för version.

Civil 3D 2019 använder DWG-formatat 2018, och det är samma format som Civil 3D 2018 använder. obs! Objekt som är skapade med funktioner som är nya i Civil 3D 2019 är inte bakåtkompatibla.

Civil 3D 2018 använder DWG-formatet 2018, men det är en speciell variant av formatet vilket gör att du inte kan spara ner filen till ett tidigare format.

Civil 3D 2017 använder DWG-formatet 2013, men det är en speciell variant av formatet vilket gör att du kan inte spara ner filen till tidigare format. Om du öppnar en fil skapad i Civil 3D 2016 så sparar du sedan om den till detta speciella format vilket gör att den inte sedan går att öppna i Civil 3D 2016.

Civil 3D 2016 använder DWG-formatat 2013 och du kan öppna och redigera dessa filer med Civil 2013-2016.