måndag 13 augusti 2018

Filnamnslängd eller Hur långt är ett namn?

Ett kort inlägg att starta höstterminen med, men nog så viktigt.

Mitt i semestern så ringde en vän med en cad-fråga, han hade en fil som inte gick att öppna. Filen i sig gick att öppna när han hade den på sin dator men när han flyttade den till en nätverksplats så fungerade det helt plötsligt inte.

Det finns många anledningar till att en dwg-fil inte går att öppna, alldeles för många för att kunna lista dem här men ni ska få de två vanligaste anledningarna i mitt tycke.

Den första anledningen är att AutoCAD kan inte öppna en fil om filens sökväg är för lång. Och då är det den totala filsökvägen inklusive filnamnet som räknas. Det är enkelt att testa om detta är anledningen till att du inte kan öppna filen: antingen döper du om filen till något kortare (om filnamnet i sig är mycket långt) eller så kopierar du filen till en plats med kortare sökväg, Mina Dokument t.ex. Om filen går att öppna då, då kan du vara ganska säker på att det är sökvägen som är för lång.

Den permanenta lösningen kan vara svårare dock. Namngivning av filer är viktig och var i ens mappstruktur som filerna ska ligga är ibland omöjlig att ändra. Oftast händer detta för att ens filnamn har blivit löjligt långt, så korta filnamn är att föredra, framförallt om man ska vara på en server med en komplicerad mappstruktur.

Den andra anledningen och den absolut vanligaste är att DWG-filen är en nyare version än vad ditt program är. Detta är ett problem som har funnits länge, de flesta av er har koll på hur detta fungerar (och jag är nästan säker på att jag skrivit om detta tidigare) men jag repeterar de viktigaste punkterna nedan.

En DWG-fil i version 2018 kan inte öppnas i AutoCAD 2017. Man kan däremot öppna en äldre DWG-version i en nyare programversion, AutoCAD 2017 kan öppna en 2010-DWG-fil.

Sen ska man veta att det är skillnad på DWG-version och program-version. AutoCAD (och Civil 3D) kommer ut med en ny program-version varje år. Men det kommer inte ut en ny DWG-version med varje program-version. DWG-versionen ändras var tredje-fjärde år ungefär.

AutoCAD 2018 (och 2019) använder DWG-versionen 2018 som standard.
AutoCAD 2017 använder DWG-versionen 2013, samma med AutoCAD 2016, 2015, 2014 och 2013.

Alltså kan ni arbeta med programversioner 2013-2017 utan att bekymra er om i vilket format ni sparar filen. Om ni däremot har AutoCAD 2018 och ska skicka den filen till någon med en lägre version så måste ni spara filen i ett tidigare DWG-format. Detta görs i den vanliga Spara-dialogen, längst ner kan ni byta Files of Type.

För er som arbetar i Civil 3D så ska man komma ihåg är att de senare versionerna av Civil 3D hanterar DWG-versioner lite annorlunda, vi tar det version för version.

Civil 3D 2019 använder DWG-formatat 2018, och det är samma format som Civil 3D 2018 använder. obs! Objekt som är skapade med funktioner som är nya i Civil 3D 2019 är inte bakåtkompatibla.

Civil 3D 2018 använder DWG-formatet 2018, men det är en speciell variant av formatet vilket gör att du inte kan spara ner filen till ett tidigare format.

Civil 3D 2017 använder DWG-formatet 2013, men det är en speciell variant av formatet vilket gör att du kan inte spara ner filen till tidigare format. Om du öppnar en fil skapad i Civil 3D 2016 så sparar du sedan om den till detta speciella format vilket gör att den inte sedan går att öppna i Civil 3D 2016.

Civil 3D 2016 använder DWG-formatat 2013 och du kan öppna och redigera dessa filer med Civil 2013-2016.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar