torsdag 19 februari 2015

Att Rensa Filer - AutoCAD Civil 3D-edition

Förutom den grundläggande rensningen som jag skriver om i detta inlägget, så finns det ytterligare några saker att tänka på när det kommer till en fil med Civil 3D-objekt.

Jag rekommenderar att man alltid går igenom den grundläggande rensningen, även för filer som är skapade i Civil 3D.

Men en Civil 3D fil innehåller väldigt många fler Styles som det vanliga Purge-kommandot inte tar bort. För att ta bort dessa behöver man använda kommandot Purge Styles som ni antingen skriver på kommandoraden (PURGESTYLES) eller så hittar ni det på Manage-fliken > Styles-paletten > Purge-knappen.

Precis som med vanliga Purge kan man behöva köra detta kommando några gånger för att få bort alla oanvända styles.

När man har använt PurgeStyles så är det en bra ide att använda vanliga Purge för att ta bort eventuella stilar och lager som nu är oanvända.


Nu till haken.

AutoCAD Civil 3D har ett speciellt sätt att hantera sina styles. I de flesta kommandon finns styles förvalda. Om du startar Alignment-kommandot till exempel så är det förvalt ett utseende på linjen och en label style för texten. Att detta är förvalt i det kommandot innebär att programmet anser att den stilen är i användning och kommer då inte tas bort med PurgeStyles. Detta gäller alltså även om det inte är någon alignment ritad!

Hur löser vi detta då?

Tyvärr finns det just nu ingen riktigt bra lösning.

Jag kan gå in på Settings-fliken, högerklicka på alla Styles, välja Replace Witch och ersätta alla referenser av den stilen med en annan. Men om man har en hyfsat ordentligt utformad mallfil så är det alldeles för många styles för att man ska göra detta en och en på varje style.

Jag har hoppet uppe att detta kommer att lösas i framtida versioner av Civil 3D.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar