tisdag 10 februari 2015

VISRETAIN - eller helvetets variabel

Det finns vissa inställningar i AutoCAD som ställer till mer problem än andra. VISRETAIN är en sådan inställning.


Först, här är var AutoCAD Help har att säga om vad VISRETAIN är:

Controls the properties of xref-dependent layers.
Type:Integer
Saved in:Drawing
Initial value:1
Controls visibility, color, linetype, lineweight, and plot styles.
0
The layer table, as stored in the reference drawing (xref), takes precedence. Changes made to xref-dependent layers in the current drawing are valid in the current session only and are not saved with the drawing. When the current drawing is reopened, the layer table is reloaded from the reference drawing, and the current drawing reflects all of those layer property settings.
1
Xref-dependent layer changes made in the current drawing take precedence. Layer settings are saved with the current drawing's layer table and persist from session to session.
Fullständing glasklart right?

Först ska man veta att VISRETAIN sparas i ritningen. Alltså måste du sätta VISRETAIN i varje ritning, men det innebär också att du kan sätta det i din mall-ritning om du alltid vill ha ett visst värde. 

VISRETAIN påverkar synlighet, färg, linjetyp, linjetjocklek och plot stilar - alltså i princip det vi kan ändra i lagerlistan eller i Properties-paletten. VISRETAIN påverkar inte objekt, enbart utseendet på objekten. 

VISRETAIN påverkar objekt och lager som ligger i en xreffad fil. Den påverkar inte objekt som är ritade direkt i din fil. Den har heller ingen påverkan framåt i x-ref-trädet. Vad VISRETAIN har för inställning i din fil har ingen påverkan om du xreffar in din fil i en annan fil. VISRETAIN-inställningen i en fil påverkar enbart x-reffar som är inreffade i den filen.


Det var grunderna. Nu till vad 1 och 0 står för. 

Om VISRETAIN är satt till 0 så kommer AutoCAD alltid att läsa in alla lager från den xreffade filen när du öppnar din fil. Utseendet i din fil kommer alltså alltid att se ut precis som det ser ut om du skulle öppna den xreffade filen direkt. Om du gör någon ändring på ett lager på en xref i din fil så kommer den ändringen inte att sparas till nästa gång du öppnar filen. 

Om VISRETAIN är satt till 1 så kommer AutoCAD att spara alla ändringar du gör i din fil. Din fil kommer alltså att se likadan ut när du öppnar den nästa gång som när du sparar den nu. 


Nu till problemen.

Om du har VISRETAIN till 1 i din fil och gör en ändring på ett lager i din xreffade fil, så kommer inte den ändringen slå igenom. Du måste sätta VISRETAIN till 0 och ladda om xreffen för att ändringen ska slå igenom.

Om du har VISRETAIN till 0 i din fil och gör en ändring på ett lager som tillhör en xref, stänger din fil och öppnar den igen, så kommer inte din ändring vara kvar. Om du vill ha kvar ändringen så måste du sätta VISRETAIN till 1 innan du sparar filen för att ändringen ska vara kvar.


Den vanligaste frågan jag får är "Men vad ska jag sätta VISRETAIN till då?"

Det finns inget rakt svar på det. Det viktigaste är att man vet vad VISRETAIN gör, då kan man hantera det på rätt sätt. 

2 kommentarer:

  1. Kommandot som hjälpt mej slösa bort i särklass flest konsulttimmar...

    SvaraRadera
  2. Älskar hur jag år efter år återkommer till denna sida när jag googlar på VISRETAIN. Tack!

    SvaraRadera