onsdag 11 februari 2015

Mängdberäkning i Civil 3D

Det finns några saker man ska tänka på när man ska göra sin mängdning i Civil 3D

Mängdning i Civil 3D gör vi via två metoder. Dels Quantity Takeoff-funktionen, dels genom volume surface. Det jag skriver om nedan är Quantity Takeoff-funktionen.

Mängdningen baseras på sektionslinjer och räknas antingen mellan ytor eller på shapes från korridoren. Man behöver alltså göra sektionslinjer om man ska göra mängdning, även om man inte behöver tvärsektionsritningar.

Mängdning beräknas normalt med Average End Area Method. Det innebär att funktionen beräknar area i en tvärsektion, lägger ihop den med arean i nästa tvärsektion, delar totalen på 2 och multiplicerar med avstånden mellan tvärsektionerna. Detta innebär att mängdningen man får är ett beräknat medelvärde. Det innebär också att ju tätare man sätter sina tvärsektioner, dessto noggrannare blir mängdningen.

Man kan också använda Prismoidal Method för att beräkna mängdningen. Den fungerar på samma princip som Average End Area-metoden men förutom att lägga ihop Area 1 och Area 2 så lägger man till ett medelvärde av de två Areaorna också och sedan dividerar totalen med 3.

Det gäller alltså att skilja mellan tvärsektionslinjerna (Sample Lines) som används vid mängdningen och de insatta sektionerna som bygger upp korridoren som du styr med normalsektionen (Assembly) och ett frekvensvärde (Frequency) i korridorens inställningar.

För att få en så noggrann volymberäkning som möjligt så behöver dels korridoren ha tätt mellan sektionerna för att den ska skapas noggrant - och dels behöver tvärsektionslinjerna sättas in tätt för att beräkningen ska göras noggrann.


Sen har vi nästa potatis.

Mängdningen går ju till så att den beräknar area i en tvärsektion, beräknar arean i nästa, tar ett medelvärde mellan de två areaorna och multiplicerar med längden mellan tvärsektionerna.

Vad händer då om man har gjort ett avbrott i korridoren där emellan?

Ingenting.

Mängdningen tar inte hänsyn till det. Den "ser" inte vad som händer mellan tvärsektionerna.

Om man har tätt mellan tvärsektionslinjerna så blir detta ett litet fel, men om man försöker vara smart (vilket min kund gjorde, vilket gjorde att jag kopplade ihop detta) och tar ett uppehåll i sina tvärsektionslinjer där man har ett avbrott i korridoren så ska man vara väldigt noggrann att lägga till en tvärsektion precis i början och i slutet av korridorens uppehåll för att den inte ska beräkna någon volym över uppehållet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar