tisdag 10 februari 2015

Hjälp! Mina dräneringslinjer är helstreckade!

Två problem som har samma lösning

Antingen ser man det på att ens komplicerade linjestilar helt plötsligt saknar symboler och/eller ser heldragna ut. (för detta ska man först ska man kolla att LTSCALE inte har ändrats, och leka lite med olika LTSCALE-settings för att se att det inte "bara" är ett skalproblem")

Det andra problemet är om ens text ser konstig ut. Exakt hur konstig kan variera men "inte som den brukar" är den vanligaste beskrivningen.

Båda dessa problem löses oftast med en av två lösningar

1. FONTALT

Från Civil 3D Help:

Specifies the alternate font to be used when the specified font file cannot be located.
Type:String
Saved in:Registry
Initial value:simplex.shx
When a drawing file with a defined text style is opened and an alternate font is not specified, the Alternate Font dialog box is displayed.

Det FONTALT gör är att den specifierar vilken font AutoCAD ska använda när den inte hittar den specifierade fonten. Problemet är att den ibland tar ersättningsfonten även när den inte ska!

Lösningen är att sätta FONTALT till en punkt ( . ) alltså att den inte ska ersätta den saknade fonten med något alls.

Detta värde sparas i registret, alltså påverkar det alla ritningar.

2. Missing SHX-files

Jag har ett annat inlägg (läs: utläggning) om Missing SHX-files så här ska du bara få lösningen. Problemet är att du måste veta vilken SHX-fil som fattas, det står i LIN-filen (om du har den) för linjetypen, och LIN-fil kan du öppna med Anteckningar så det är ganska enkelt att kolla. Om du inte har LIN-typen så kan du se vilken SHX-fil som saknas när du startar din fil (du har väl inte klickat i "Never show me this again" hoppas jag!).

När du har identifierat vilken SHX-fil som saknas för din linjetyp, och fått tag på den, så ska du placera den i en bra mapp. Förslag på bra mapp är: C:\Program Files\Autodesk\AutoCAD <ver>\Support men det viktigaste är att mappen finns med i dina Search Files Support Paths i Options. Och notera att du måste ha sökvägen hela vägen ner till mappen, det räcker inte med att ha en överordnad mapp som sökväg!

Efter du har lagt in SHX-filen i mappen och mappen i Civil, så är det bara att köra. Har du tur så räcker det med en REGEN, annars starta om programmet.



Tillägg: Jaså du har klickat i "Never Show me this again?" och nu behöver du ha tillbaka felmeddelandt när du startar för att se vilken SHX-fil du ska leta efter? Okej då. Du kan få tillbaka felmeddelanden som du dolt for evah i Options > System-fliken > Hidden Message Settings.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar